Tafel van Zes publiceert discussienotitie over cultuurbeleid

29 maart 2011
In ‘Minder waar het kan, beter waar het moet, een pleidooi voor een andere rol van de overheid’ staat in acht punten de visie van de Tafel van Zes over de toekomst van de cultuursector beschreven. Brancheorganisaties, belangenverenigingen, kunstenaarsorganisaties, fondsen en sectorinstituten uit de cultuursector hebben sinds de zomer van 2010 intensief met elkaar overlegd en bieden nu het resultaat ter discussie aan. De zes partijen delen de overtuiging dat deze integrale visie een goed uitgangspunt biedt voor het uitwerken van een nieuw cultuurbeleid.

De Tafel van Zes is zich ervan bewust dat het bezuinigingsplan dat het Kabinet in petto heeft het denken en discussiëren over hervormingen van de sector ernstig onder druk zet. De plannen van het Kabinet zijn bovenal ingegeven door bezuinigingsmotieven en niet door een hervormingsagenda voor de brede culturele sector. Zolang het verwezenlijken van een vooraf bepaalde financiële doelstelling voorop staat is een serieuze, zelfkritische dialoog met de politiek over een duurzame toekomst van de sector nauwelijks mogelijk. Met de publieke middelen die de overheid voor de komende jaren beschikbaar wil stellen kan de overheid geen effectief cultuurbeleid voeren en bijt de hond in zijn eigen staart: pluriformiteit, toegankelijkheid en innovatie van cultuur zijn niet te realiseren.

Ook onderkent de Tafel van Zes dat het risico bestaat dat deze voorstellen worden gebruikt om bezuinigingsplannen door te voeren. Desalniettemin is het belangrijker om deze visie te presenteren en met de sector te bespreken om zo te werken aan een toekomstbestendig cultuurbeleid. De Tafel van Zes is ervan overtuigd dat deze visie en de voorstellen voor een ander cultuurbeleid kunnen bijdragen aan een krachtige, dynamische cultuursector in Nederland, die op de toekomst is toegerust en die geworteld is in een samenleving die de waarde van cultuur voor haar functioneren (h)erkent.

Bekijk de complete discussienotitie als pdf >

Tafel van Zes
Gitta Luiten, namens de publieke Cultuurfondsen
Marianne Versteegh, namens Vereniging voor kunst, cultuur en erfgoed Kunsten ‘92
Joke Hubert, namens FNV KIEM en de Federatie van Kunstenaarsverenigingen
Henk Scholten, namens de Sectorinstituten
Siebe Weide, namens de Federatie Cultuur
Bert Holvast, namens De Cultuurformatie
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond