BesteBuren krijgt vorm

20 november 2014
nws.522.besteburen.webp

De BesteBuren programmaraad heeft de eerste 48 projecten geselecteerd voor het programma van het Vlaanderen-Nederland jaar in 2015.
2015 is het jaar van BesteBuren, een jaar waarin Vlaams-Nederlandse creativiteit en culturele samenwerking gevierd wordt. Om de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen te stimuleren hebben de Vlaamse en de Nederlandse overheid een matchingfonds gecreëerd om nieuwe culturele projecten te ondersteunen. De eerste aanvraagronde eindigde op 1 oktober en resulteerde in 147 aanvragen.

De BesteBuren programmaraad selecteerde 48 projecten die gezamenlijk 254.000 euro uit het BesteBuren matchingfonds ontvangen. De overige projecten die wegens de criteria van de programmaraad niet gehonoreerd zijn, zijn nog steeds uitgenodigd om mee te doen aan het feestjaar. Zij kunnen een plek krijgen op de website van BesteBuren en deel uitmaken van de communicatie.

Cees de Graaff, directeur DutchCulture over de selectie: “BesteBuren gaat over cultuur in de breedste zin van het woord. Deze eerste selectie onderstreept dit. We kregen veel meer inzendingen dan verwacht en de kwaliteit was hoog. BesteBuren ontwikkelt zich zoals we hadden gehoopt na lancering van de eerste oproep: een programma variërend van klassiek tot cutting edge, van highbrow tot volkscultuur, en alles er tussen in – en met kansen voor de toekomst.”

Projecten
De gehonoreerde projecten zijn afkomstig uit uiteenlopende disciplines: beeldende kunst, theater, dans, muziek, community arts, design, erfgoed, literatuur, film, nieuw media, circus en cross sectoraal. De focus ligt op jonge makers en innovatieve werkwijzen. De projecten vinden plaats in heel Nederland en Vlaanderen, onder andere in Eindhoven, Rotterdam, Haarlem, Groningen, Maastricht, Den Haag, Antwerpen, Gent en Brussel. Eén van de projecten is een programma voor internationaal opererende makers en programmeurs van Operadagen Rotterdam samen met Opera XXI uit Antwerpen.

Programmaraad
De programmaraad bestaat uit drie Nederlanders en drie Vlamingen, Brigitte Bloksma, Mira Kho, Jan Zoet, Piet Menu, Helena de Groot en Werner Trio. Bij het beoordelen van de projecten heeft de programmaraad scherp gelet op wederkerigheid: projecten waarin beide partijen van elkaars expertise profiteren, en in beide landen publiek bereiken; duurzaamheid: de mate waarin de activiteiten tijdens het BesteBuren jaar een opmaat zijn naar meer en betere samenwerking; en vernieuwing: nieuwe makers, samenwerking en experiment.

Een tweede ronde voor het BesteBuren matchingfonds komt er snel aan. Meer informatie hierover volgt later deze maand.

Kijk voor meer informatie op besteburen.eu
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond