Duramadre: derde voorstelling van Get Lost

02 maart 2015
Sebastián Arpesella
Sebastián Arpesella

Op 12 maart gaat Duramadre, de derde voorstelling van Get Lost, voorheen Ervaar daar hier theater, in première in het Cultuurcentrum in Brugge. Op 17 maart is de eerste voorstelling op Nederlandse bodem in de Stadsschouwburg Amsterdam.
Soms beginnen de dingen simpel. Om warm te blijven in hun onverwarmde studio, móesten de zes dansers van KM29 wel in beweging blijven. Dat praktische gegeven verklaart het hyperkinetische, energieke karakter van Duramadre van het gezelschap rond de Argentijnse choreograaf Juan Onofri Barbato (1983). Een structuur voor die lawine van bewegingen vond Barbato in de biomechanica en hij vond inspiratie in de woorden van Spinoza over het 'gemeenschappelijk lichaam' en het verlangen deel uit te maken van een groter ‘lichaam’. Duramadre verbeeldt de relatie van inwendige beweging met de dynamische buitenwereld.
KM29 is genoemd naar een punt langs de snelweg die naar Buenos Aires leidt. Het is een gebied waar wetteloosheid heerst, prostitutie, drugshandel en geweld welig tieren. Een plek die volgens Barbato veel zegt over de situatie in de rest van het land, het árme Argentinië. Samen met een klassiek geschoolde danseres, een ex-rugbyspeler, een parkoursspecialist en drie autodidacte dansers uit het gebied rond KM29 maakt hij rauw fysiek theater, waarbij soms de grens tussen spelers en publiek vervaagt.

12 mrt 2015 Brugge (België) – Cultuurcentrum
17 mrt 2015 Amsterdam – Stadsschouwburg
18 mrt 2015 Heerlen – Parkstad Limburg Theaters
24 mrt 2015 Tilburg – Theaters Tilburg
26 mrt 2015 Den Haag – Lucent Danstheater
31 mrt 2015 Utrecht – Stadsschouwburg

Kijk voor meer informatie en speeldata op: getlost-theater.nl
Over Get Lost
Voor de derde maal presenteert curator Frie Leysen met ‘Get Lost’ (voorheen Ervaar Daar Hier Theater) een serie van vier bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit regio’s met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. “Ik heb gezocht naar hedendaags theater met een sterke artistieke taal, een voelbare urgentie en een maatschappelijke visie; voorstellingen die ook in een Europese theatercontext relevant blijven”, aldus Leysen.

Dit programma is van oktober 2014 tot en met begin mei 2015 te zien in verschillende steden in Nederland en in Brugge in België. Frie Leysen is de ‘grande dame’ achter spraakmakende festivals als het kunstenfestivaldesarts in Brussel, Foreign Affairs, Berliner Festspiele in Berlijn en Wiener Festwochen in Wenen. Leysen staat bekend als Europa’s belangrijkste ambassadeur van het internationale theater. Onlangs werd aan haar de Erasmusprijs toegekend.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen