Het eerste jaar opdrachten theaterteksten

03 april 2014
Spiderboy van Ponies
Spiderboy van Ponies

Het Fonds Podiumkunsten is in 2013 van start gegaan met de regeling opdracht theatertekst. Gezelschappen en producenten die een auteur opdracht hebben gegeven tot het schrijven van een nieuwe Nederlandse theatertekst kunnen hiervoor een aanvraag indienen. Het overeengekomen honorarium kan in zijn geheel aangevraagd worden. Met deze regeling beogen we een bijdrage te leveren aan de totstandkoming en uitvoering van nieuw Nederlands theaterrepertoire. De uiterste indiendatum voor het aanvragen van een opdracht theatertekst is dit jaar 14 mei 2014.
Deze regeling kent één ronde per jaar en het budget is 150.000 euro. In 2013 hebben we zeventien aanvragen ontvangen waarvan er zestien zijn behandeld. Van de zestien behandelde aanvragen zijn er elf gehonoreerd, voor 133.659 euro. Het aantal aanvragen was lager dan we vooraf verwachtten.

De pluriformiteit onder de aanvragen was groot. Ongeveer de helft van de aanvragen betrof libretto’s voor zowel klassiek als hedendaags muziektheater. Zo schrijft Heleen Verburg een nieuwe Stabat Mater-tekst en geven Tafel van Vijf, Holland Opera en Ponies opdrachten voor nieuwe muziektheaterteksten voor jeugd. Voor deze libretto’s was vaak ook voor de compositie een opdrachtaanvraag ingediend. De gehonoreerde opdrachten voor theaterteksten zijn eveneens divers. Naast opdrachten voor de grote zalen, van bijvoorbeeld RO-theater, Toneelgroep Amsterdam en Parkstad Limburg Theaters, zijn er ook opdrachten voor locatieprojecten. Zo schrijft Piet-Jan Dusee een nieuwe tekst voor locatieproject van Afslag Eindhoven en creëert Literair Productiehuis Wintertuin een ‘topografische’ wandelvoorstelling met acht verhalen en geluid via een app.

De toegekende subsidies liepen uiteen van 3.000 euro tot 25.000 euro. Gemiddeld werd per aanvraag 12.150 euro subsidie toegekend. De toegekende subsidies komen overeen met de honoraria die auteurs ontvangen van hun opdrachtgevers. Daarbij zijn omvang en complexiteit van de beoogde tekst richtinggevend.

Bekijk hier de toekenningen van 2013

De regeling opdrachten theaterteksten heeft één ronde per jaar. Dit jaar is de uiterste indiendatum voor een aanvraag betreffende een theatertekst of een compositie in combinatie met een libretto 14 mei 2014. Projecten waarvoor een aanvraag wordt ingediend voor zowel de libretto- als de compositieopdracht worden nu door één commissie beoordeeld. Hier vindt u alle informatie over de regeling opdracht theatertekst en hier over de regeling opdracht compositie.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen