In 2016 eenmalig 3 miljoen extra voor Fonds Podiumkunsten

23 december 2015
Op 3 december 2015 heeft de Tweede Kamer bij amendement een bedrag van 10 miljoen vrijgemaakt voor cultuur. Hiervan komt 3 miljoen euro ten goede aan het Fonds Podiumkunsten.
Een bedrag van 2 miljoen euro is bestemd voor festivals op het gebied van podiumkunsten. Het amendement zegt het volgende: Festivals bieden een laagdrempelige manier om met een gevarieerd cultuuraanbod in contact te komen. Daarmee zijn ze aantrekkelijk voor een nieuw publiek. Met dit geld kan een geografisch gespreid en vernieuwend festivalaanbod ondersteund worden. Op deze wijze kunnen de cultuurfondsen hun taken op het gebied van innovatie, vernieuwing en talentontwikkeling verzorgen. Dit komt de dynamiek in de culturele sector te goede.

De minister van OCW heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de manier waarop het amendement zal worden uitgevoerd. Uitgangspunt is daarbij dat de middelen bedoeld zijn voor activiteiten die plaatsvinden in 2016. Ze vraagt het Fonds Podiumkunsten de middelen toe te voegen aan de meerjarige festivalregeling 2013-2016 ten behoeve van instellingen die een positief advies hadden, maar waarvoor geen middelen beschikbaar waren. Het gaat om de festivals die in 2012 een positief advies maar geen subsidie ontvingen. De betreffende festivals en biënnales staan in onderstaande PDF.

Een bedrag van 500.000 euro wordt besteed aan het ondersteunen van nieuwe initiatieven in de podiumkunsten. Dit bedrag wordt toegevoegd aan het subsidiebudget voor nieuwe makers in 2016.

Een bedrag van 500.000 euro is bestemd voor festivals om financiële tegenslagen op te vangen die door onvoorziene omstandigheden, zoals slecht weer, worden veroorzaakt. Via een subsidieregeling bij het Fonds Podiumkunsten kunnen festivals ondersteuning krijgen wanneer zij door niet te beïnvloeden factoren in zodanige financiële problemen komen dat de continuïteit in gevaar komt. Het Fonds is momenteel deze regeling aan het uitwerken.

De minister heeft de middelen nog niet officieel aan het Fonds Podiumkunsten beschikt. Naar verwachting gebeurt dit begin januari 2016.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen