Johannes Vermeer Prijs 2015 naar Michel van der Aa

02 juli 2015
nws.601.michelvanderaa.webp

De Johannes Vermeer Prijs 2015, staatsprijs voor de kunsten, is door minister Bussemaker toegekend aan componist Michel van der Aa. De jury, onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin, heeft hem unaniem voorgedragen vanwege de baanbrekende rol die hij speelt in het muziekleven, zowel in Nederland als internationaal, en de vanzelfsprekendheid waarmee de componist zijn muzikale idioom weet te combineren met beweging, film, internet, theater, elektronica en visuele elementen. Minister van Cultuur Jet Bussemaker zal de prijs op maandag 26 oktober 2015 in De Ridderzaal in Den Haag uitreiken.
De Nederlandse componist (en regisseur) Michel van der Aa (1970) noemt zichzelf een ‘kunstomnivoor’ en daarmee zegt hij niets teveel. Vanaf zijn eerste werken, midden jaren negentig, maakt hij in zijn muziek gebruik van de nieuwste technische middelen, die hij met grote perfectie toepast. Daarnaast is Van der Aa gezegend met een theatraal instinct, waardoor zijn muziek niet alleen een luisterervaring is, maar ook een visuele belevenis.

Na de intimiteit van de kameropera One (2002), waarin hij experimenteert met de combinatie van live performance en film, zoekt hij in latere, grootschaliger werken, zoals de opera After Life (2006-herzien 2009) en het multimediale Sunken Garden (2011-2012), steeds uitdrukkelijker naar een integratie van muziek en filmische elementen. Niet alleen is Van der Aa een begenadigd filmmaker en theaterregisseur, die het repertoire van het muziektheater oprekt en uitbreidt, met de interactieve liederencyclus
The Book of Sand (2015) bewijst hij dat de onlinewereld voor hem net zo goed een vehikel is om zijn kunst aan een groot publiek te tonen.

Michel van der Aa denkt en schrijft niet alleen muziek, hij ziet, proeft en beleeft haar. De souplesse waarmee hij verschillende kunstgenres samenvoegt en omvormt tot een organisch geheel, is in de ogen van de jury ongeëvenaard. Doordat hij alle disciplines in één hand houdt vertoont zijn werk grote coherentie. Bovendien raakt zijn muzikale bron nooit overwoekerd, maar wordt deze juist gevoed door de samenvoeging van verschillende genres.

De prijs
De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein.

De Nederlandse regering heeft hem in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Eerdere winnaars zijn operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas en grafisch ontwerper Irma Boom.

De jury van de prijs bestaat dit jaar uit Ernst Hirsch Ballin (voorzitter), Irma Boom (laureaat 2014), Claudia de Breij, Ann Demeester en Stephan Sanders. De uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs vindt plaats op maandag 26 oktober in De Ridderzaal te Den Haag.
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023