Oproep: residency Van Doesburghuis Parijs

04 juni 2018
Het Van Doesburghuis in Parijs is een van de beroemdste kunstenaarshuizen die zijn functie als atelierwoning heeft behouden. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Fonds Podiumkunsten en het Filmfonds bieden in 2019 en 2020 gezamenlijk drie werkperioden aan op deze bijzondere locatie. De fondsen roepen makers en bemiddelaars in de disciplines creatieve industrie, podiumkunsten en film op uiterlijk 9 juli 2018 een voorstel in te dienen
Het doel van de residency is het stimuleren van de artistieke ontwikkeling en verdere verdieping van de praktijk van makers en bemiddelaars. Hierdoor kunnen aanvragers nieuwe internationale contacten en markten verkennen, uitbreiden en opbouwen. Binnen de stimulerende omgeving van het Van Doesburghuis bieden de fondsen de mogelijkheid aan om onderzoek te doen, ideeën uit te werken of nieuw werk te maken. Daarbij is het mogelijk gebruik te maken van de faciliteiten van het Atelier Néerlandais, een (net)werkplaats voor Nederlandse makers, en een locatie om Franse gesprekspartners te ontmoeten en te ontvangen.

Componist Hans Koolmees verbleef in 2009/2010 in het Van Doesburghuis. In onderstaand filmpje leidt hij ons rond in het huis en vertelt hoe deze inspirerende omgeving van invloed was op het schrijven van nieuw werk.
Voor wie?
Voor deze tweede open oproep kunnen makers en bemiddelaars in de disciplines creatieve industrie, podiumkunsten en film een voorstel indienen. Het is mogelijk om als individuele aanvrager of als duo aan te vragen. Onder een duo wordt verstaan: twee makers, of een maker en een bemiddelaar, die structureel gezamenlijk werk maken. Makers in de discipline film dienen minimaal 1 lange speelfilm of lange documentaire (min 80 minuten) gemaakt te hebben. Samenwerkingsverbanden kunnen als (gelegenheids-)duo worden beschouwd, als ze voor de werkperiode een gezamenlijk plan indienen dat tot één resultaat leidt. Let op: bij aanvragen van duo’s of samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een formulier invullen.

Verblijfsperioden tweede open oproep

De verblijfsperioden die middels de tweede open oproep worden aangeboden zijn:

2 mei tot en met 29 augustus 2019

2 september tot en met 29 december 2019

2 januari tot en met 29 april 2020


Op het aanvraagformulier kunt u uw voorkeursperiode aangeven. Er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de voorkeursperiode van de aanvragen.

Commissie
Voor deze oproep wordt een interdisciplinaire commissie samengesteld. Deze commissie bestaat uit een adviseur van elk deelnemend fonds en een voorzitter. Vanuit het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie beoordeelt een medewerker van het fonds de aanvragen. De commissie selecteert in totaal drie residenten (of duo’s): per werkperiode wordt één resident (of duo) uit de discipline creatieve industrie, podiumkunsten of film geselecteerd.

Vergoeding
De huur van de atelierwoning wordt direct door de fondsen aan het Van Doesburghuis voldaan. Per maand wordt aan de resident een bijdrage van 1.000 euro ter beschikking gesteld voor reis-, materiaal-, transport en verblijfskosten. Dit bedrag geldt ook voor duo’s.

Indienen
De deadline voor het indienen van een aanvraag is op maandag 9 juli. Het Mondriaan Fonds is penvoerder voor deze oproep en aanvragen kunnen daarom via de online aanvraagomgeving van het Mondriaan Fonds ingediend worden. Klik hier om een aanvraag in te dienen. Let op: als u nog niet eerder heeft aangevraagd bij het Mondriaan Fonds, dient u eerst een account aan te vragen. Houd er rekening mee dat het ca. 1 werkdag duurt voordat een account is aangemaakt. In het systeem kunt u een online aanvraagformulier invullen en versturen met de in de onderstaande checklist gevraagde bijlagen.

Het voorstel dient vergezeld te gaan van een CV en een motivatie voor het verblijf. Daarbij wordt een toelichting verwacht op het project waaraan de maker in het Van Doesburghuis wil werken, de meerwaarde van het verblijf in het Van Doesburghuis voor het betreffende project, en een presentatieplan. Voor aanvragen in de discipline film wordt daarnaast om een synopsis van het verhaal gevraagd.

Voor meer informatie over het Van Doesburghuis en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Lara Riga (l.riga@mondriaanfonds.nl, 020 5231600).

Gezamenlijk initiatief van de Nederlandse cultuurfondsen
De Nederlandse cultuurfondsen bieden in de periode 2018-2020 via drie open oproepen gezamenlijk residencies aan in het Van Doesburghuis in Meudon-Val-Fleury Parijs. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Fonds Podiumkunsten, het Filmfonds, het Mondriaan Fonds en het Letterenfonds stellen deze residency gedurende drie jaar beschikbaar aan kunstenaars die werkzaam zijn op de vele gebieden waarbinnen Theo van Doesburg, architect van het Van Doesburghuis, en zijn vrouw Nelly actief waren: architectuur, beeldende kunst, literatuur, dichtkunst, muziek, vormgeving en podiumkunsten. De oproep wordt daarnaast ook opengesteld voor makers uit de disciplines film en digitale cultuur. De eerste open oproep vond plaats in 2017. Antonis Pittas (beeldende kunst), Marcel Moonen (creatieve industrie), Neske Beks (letteren) en Miriam Rasch (letteren) werden tijdens deze eerste open oproep geselecteerd.

Praktische informatie over het verblijf

Het Van Doesburghuis is een van de beroemdste kunstenaarshuizen uit het interbellum dat zijn functie als atelierwoning heeft behouden. Theo van Doesburg ontwierp de atelierwoning eind jaren twintig voor hemzelf en zijn vrouw Nelly. Het huis is rustig gelegen in een bosrijke omgeving in het dorpje Meudon-Val-Fleury, net buiten de boulevard périphérique. Op 5 minuten loopafstand bevindt zich een RER-station met een directe verbinding naar het centrum van Parijs (reisduur 20 minuten). De atelierwoning heeft twee verdiepingen met de woon/werkverdieping op de eerste etage. Daar bevindt zich de hoge atelierruimte (7,5×6,5×5 meter), twee gedeeltelijk afsluitbare werkkamers die tot één ruimte samen te voegen zijn, een slaapkamer en een badkamer. Op de begane grond is de keuken met een kleinere slaapkamer en douche met toilet. Het Van Doesburghuis biedt plaats aan maximaal vier personen. Er is een piano aanwezig. De atelierwoning is voorzien van een eenvoudige meubilering van enkele Nederlandse ontwerpers zoals Martin Visser, Cees Braakman, Wim Rietveld en Christoph Seyferth. Aan de voorzijde van het huis is een kleine tuin en aan de achterzijde, onder de atelierruimte, bevindt zich een overdekt terras met tuin. Het is mogelijk om een auto op het terrein van de woning te parkeren. De beheerder van het Van Doesburghuis, Beja Tjeerdsma, is tweetalig (Frans en Nederlands).
Vanwege de monumentenstatus wordt residenten gevraagd hun medewerking te verlenen aan het onderhoud van de atelierwoning en er behoedzaam mee om te gaan. Verder dienen aanvragers zich te realiseren dat de aterlierwoning een publieksfunctie heeft en iedere eerste zaterdag van de maand van 14.00-18.00 is opengesteld voor het publiek. Ook wordt van de resident verwacht dat hij/zij, in principe na overleg met de stichting van het Van Doesburghuis, bereid is buiten deze vaste openingstijden bezoek te ontvangen.

Achtergrondinformatie Van Doesburghuis
Eind jaren twintig kan Theo van Doesburg eindelijk zijn allesomvattende kunst- en levensbeschouwing in een architectonische schepping gestalte geven op een klein perceel in het landelijke Meudon-Val-Fleury waar schrijvers (Céline, gebr. Goncourt, Sartre) en beeldend kunstenaars (o.a. Rodin, Hans Arp en Sophie Taeuber-Arp) hun toevlucht zochten. De atelierwoning wordt eind 1930 opgeleverd, Theo overlijdt kort daarna op 47-jarige leeftijd. Zijn atelierwoning, die vanaf de jaren tachtig de naam van zijn schepper krijgt, zal de geschiedenis ingaan als representant van Van Doesburgs ideeën over de synthese der kunsten. Dankzij een bijzondere schenking van Wies van Moorsel, Nelly’s nicht en enige erfgename, komt de atelierwoning begin jaren tachtig in het bezit van de Nederlandse Staat. De Stichting het Van Doesburghuis krijgt de taak het huis goed te beheren en te behouden en het als woon- en werkplek aan kunstenaars beschikbaar te stellen. De afgelopen 35 jaar verbleven zo’n 40 kunstenaars en onderzoekers in het Van Doesburghuis.

Checklist

Bij het online aanvraagformulier moet u onderstaande bijlagen als pdf uploaden. U wordt aangeraden deze onderdelen te schrijven en te verzamelen vóór het invullen van het formulier. Daarnaast moeten in het formulier verschillende vragen worden beantwoord, waaronder vragen die dienen voor effectmeting.

Toelichting (Maximaal drie pagina’s)
Op uw werk en de (zich ontwikkelende) beroepspraktijk. Beschrijf uw inhoudelijke en artistieke uitgangspunten en hoe die tot uitdrukking komen in uw werk en in uw beroepspraktijk. Omschrijf bij een eventuele samenwerking uw aandeel daarin.

CV
Met de belangrijkste gegevens over uw hele beroepspraktijk met de nadruk op de laatste drie tot vier jaar. Vermeld voorstelling, (film)producties, tentoonstellingen (aangeven solo- of groeps-), activiteiten, manifestaties, opdrachten, prijzen, publicaties, etc. met vermelding van jaartallen. Noem ook eventuele nevenactiviteiten, zoals docentschappen en adviesfuncties.

Werkplan (Maximaal drie pagina’s)
Met een inhoudelijke motivatie voor deze residency en een omschrijving van uw artistieke plan.

Presentatieplan
(Maximaal drie pagina’s)
Met een beschrijving van de manier waarop u zich zal inspannen om op een inspirerende wijze een passend publiek te bereiken en te binden aan het project of werk dat tijdens en na de werkperiode is ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld, een blog of informatie over de werkperiode op uw website zijn, maar ook een tentoonstelling, open atelier of workshop tijdens of na de residencyperiode.

Visueel documentatiemateriaal

Discipline film: 2 links naar eerder werk (waarvan minimaal 1 lange speelfilm of lange documentaire (min 80 minuten).
Discipline creatieve industrie: uw portfolio in pdfvorm dat bestaat uit maximaal 15 pagina’s – waarbij beeld de boventoon voert.
Discipline podiumkunsten: één of twee links/pdf naar cd en/of dvd opnamen, libretto of compositie. In het formulier kunt u linkjes opgeven naar webpagina’s waar dit materiaal te bekijken of te beluisteren is.

Klik hier voor de technische specificaties.

Documentatielijst
Bij de meegestuurde documentatie. Een pdf-bestand met daarin de informatie per afbeelding en/of geluids- of video/film fragment de omschrijving, bijvoorbeeld: 01, titel, 2016, loop 2 min.

Recent bankafschrift en/of uittreksel Kamer van Koophandel
Als u niet eerder een aanvraag bij het Mondriaan Fonds indiende of wanneer u in het aanvraagformulier aangeeft dat uw rekeningnummer sinds de vorige aanvraag gewijzigd is, moet u een recent bankafschrift uploaden.
Als u een zakelijk rekeningnummer gebruikt, vragen we u een recent uittreksel Kamer van Koophandel te uploaden zodat kan worden vastgesteld dat het rekeningnummer is verbonden aan een eenmanszaak.
Foto: Jean Michel Bale
Foto: Jean Michel Bale
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen