Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Johan Simons

17 april 2014
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar theaterregisseur Johan Simons. De oeuvreprijs wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De uitreiking is op 10 november 2014.
Johan Simons krijgt de Cultuurfonds Prijs vanwege zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland. Hij is op dit moment een van de meest toonaangevende Nederlandse theaterregisseurs. Door steeds nieuwe acteurs en regisseurs te begeleiden, levert hij tevens een onmiskenbare bijdrage aan de ontwikkeling van talentvolle theatermakers, zo motiveert het Prins Bernhard Cultuurfonds de toekenning van de prijs.

Johan Simons
Johan Simons (Heerjansdam, 1946) behoort tot de meest invloedrijke en bepalende Europese theaterregisseurs van de laatste decennia. Momenteel is hij artistiek leider van de Münchner Kammerspiele. Dit voorjaar wordt Simons geïnstalleerd als lid van de nieuwe Akademie voor Kunsten.

In 1985 was Johan Simons medeoprichter van Theatergroep Hollandia. Met dit gezelschap vestigde hij zijn naam, onder meer als maker van geëngageerd en indringend locatietheater.

Simons kreeg de afgelopen jaren grote internationale waardering voor zijn toneel- en operaregies. Hij won onder meer de prestigieuze Europese Theaterprijs en ontving in Gent een eredoctoraat.

Groot inspirator
Als regisseur heeft Johan Simons generaties theatermakers geïnspireerd. Hij bood jonge talenten uitdagende kansen en wist grote acteurs als Jeroen Willems, Pierre Bokma en Elsie de Brauw boven zichzelf te doen uitstijgen.

Na een aantal jaren in Gent - waar hij als directeur van NT Gent furore maakte - woont Johan Simons tegenwoordig in de Betuwe met zijn gezin, actrice Elsie de Brauw en hun twee zoons. Recent regisseerde Simons in Nederland bij Toneelgroep Amsterdam het stuk Dantons Dood van Georg Büchner.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuur. Eerdere winnaars zijn Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden. De winnaar krijgt een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en daarnaast een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro. De naam en de doelstelling van dit fonds mag de winnaar van de Cultuurfonds Prijs zelf bepalen.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren ze bijzondere initiatieven en talent.
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023