Uitspraak Raad van State inzake Holland Opera

16 juli 2015
Het Fonds Podiumkunsten heeft gisteren de uitspraak van de Raad van State ontvangen over het beroep van Holland Opera.
Het ging om de beslissing van het Fonds Podiumkunsten om vanwege het ontoereikende budget geen meerjarige subsidie 2013-2016 toe te kennen. In deze zaak was een aantal principiële vragen aan de orde, die niet alleen voor het Fonds Podiumkunsten van belang waren, maar ook voor andere subsidieverstrekkers. Een van die vragen was of aanvragers die zijn afgewezen ook beroep kunnen aantekenen tegen het feit dat een andere aanvrager wel is gehonoreerd. De Raad van State stelt aan die mogelijkheden paal en perk. Daardoor kan de huidige werkwijze gehandhaafd blijven. De beoordeling door een adviescommissie waarbij uiteindelijk aanvragen op volgorde worden gezet om te bepalen wie wel en wie geen subsidie ontvangt hoeft dus niet te worden aangepast. Wel zegt de uitspraak van de Raad van State dat een aanvrager die geen subsidie krijgt, desgevraagd de aanvragen die wel zijn gehonoreerd moet kunnen inzien. Dat was tot nu toe niet gebruikelijk.

De Raad van State heeft ook het advies over de aanvraag van Holland Opera getoetst. De Raad van State komt tot een ander oordeel over het ondernemerschap van Holland Opera dan het Fonds Podiumkunsten. Het Fonds Podiumkunsten had dat als 'goed' beoordeeld, maar volgens de Raad van State is de kwalificatie 'zeer goed' op zijn plaats. Daarom moet het Fonds Podiumkunsten opnieuw besluiten over de aanvraag van Holland Opera.

Het Fonds Podiumkunsten is blij dat de procedure is afgerond voordat de nieuwe meerjarige subsidieregeling wordt vastgesteld. Het Fonds Podiumkunsten en Holland Opera gaan in gesprek over de gevolgen van de uitspraak.

De uitspraak van de Raad van State is hier na te lezen.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen