Vera Anna Bachrach wint Impact Award 2015 met Tostifabriek

22 december 2015
Foto: Sanne de Wilde
Foto: Sanne de Wilde

The Art of Impact reikte tijdens Cultuur in Beeld 2015 de eerste Impact Award uit aan Vera Bachrach met haar project de Tostifabriek: een levende installatie midden in Amsterdam om te laten zien wat er vooraf gaat aan een tosti op je bord.
De Tostifabriek liet de gemoederen hoog oplopen en Bachrach vervulde een leidende rol bij het debat dat vervolgens in de samenleving losbrak over het eten van vlees en het produceren van zuivel. The Art of Impact kent Bachrach een bedrag van €30.000,- toe om een volgend kunstproject met maatschappelijke impact te ondersteunen.

Vera Bachrach: “Ik noemde mij altijd producent maar dit dekt de lading helemaal niet. Voortaan kan ik me dankzij jullie impactproducent noemen. Hier ben ik jullie ontzettend dankbaar voor!”

Jury: “De creatieve wijze waarop Vera omging met de weerstand die er was, overtuigde ons ervan dat ze een doorzetter is. Een kwaliteit die past bij de rol van een impactproducent. Haar aanstekelijke enthousiasme zorgt er daarnaast voor dat er verschillende partijen schijnbaar moeiteloos met elkaar verbonden werden.”

Het trof de jury, bestaande uit Adelheid Roosen, Erik Kessels, Yoeri Albrecht en André Schaminée, dat het impactproducentschap door zo veel verschillende personen op zulke diverse en inspirerende manieren vertegenwoordigd wordt. En zij vonden het fantastisch om te zien dat de betekenis van het begrip impactproducent door allen al gevoeld werd, hoewel ze er nog geen woord voor hadden.

De Impact Award is een kunstprijs voor niet-kunstenaars. Met de introductie van de term impactproducent geeft The Art of Impact bestaansrecht aan de bruggenbouwers. Personen die op inspirerende wijze een samenwerking tussen kunstenaars en organisaties vormgeven en daarmee impact maken op een maatschappelijk vraagstuk, kunnen zich voortaan impactproducent noemen, een titel die ze hopelijk met trots dragen.

De andere genomineerde impactproducenten waren:

Peter Hop – LEAS bureau voor zorgvernieuwing
Joos Bos – Het FAS-project
Matthea de Jong – Movies that Matter
Ella Derksen – Park Vliegbasis Soesterberg
Yoonis Osman Nuur – We Are Here
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen