We luiden het nieuwe jaar in!

15 januari 2024
nws.1415.fpk_2024_still.webp

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar? En wat wil je meegeven aan 2024? We vroegen altsaxofonist Ben van Gelder om voor onze nieuwjaarwens een muziekstuk te componeren dat weerspiegelt en vooruitkijkt. Luister mee!
Ben van Gelder gaf deze muzikale nieuwjaarswens de titel ‘Tides: love and strife’. Hij zei erover: “Er zijn grote conflicten in de wereld. Maar mijn wens, hoop en overtuiging is dat de menselijke vindingrijkheid en liefde in zijn algemeenheid zal triomferen, dat licht en donker naast elkaar bestaan, soms door elkaar heen lopen en dat op onverwachte momenten het licht weer kan schijnen.” 

Spokenwordartiest en schrijver Derek Otte liet zich inspireren door de muziek van Ben en het verhaal erachter. Zijn woorden zetten de klanken van deze compositie kracht bij:

Speel een stuk, nog niet gezien; maak muziek die nog niemand hoort. Dans passen die nog niemand kent; schrijf een nog niet gelezen woord. Ondanks tegenover leven: angst. Ondanks tegenover liefde: dood. Zolang er tegenover zorgen licht is, is er tegenover waanzin: hoop… Wijs niet maar wees, niet alleen, maar samen. Totdat moois met meer is, staat tegenover breken: MAKEN. 

De boodschap is een waardering voor degenen die creëren en organiseren. Die met hun werk bruggen slaan tussen hoofd en hart, tussen kunstenaar en publiek en tussen bezoekers in zalen en op locaties. Het Fonds Podiumkunsten zet zich ook dit jaar in voor podiumkunst die mensen samenbrengt, raakt en optilt. Veel inspiratie en energie gewenst!

Viktorien van Hulst, directeur-bestuurder
Bekijk onze nieuwjaarwens
Met dank aan:

Ben van Gelder (compositie en altsaxofoon), Marta Warelis (piano), Reinier Baas (gitaar), Han Bennink (drums), Derek Otte (tekst), Paul Pouwer (audio) en Dave Menkehorst (film).

Foto: © Dave Menkehorst
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond