Zinvolle terugkomdag nieuwe makers

26 juni 2014
nws.479.terugkomdagnieuwemakers.webp

Het Fonds Podiumkunsten organiseerde op 25 juni 2014 een Terugkomdag Nieuwe Makers in Het Huis in Utrecht. Nieuwe makers en hun producenten waren uitgenodigd om de subsidie nieuwe makers te evalueren. Het was een zinvolle middag met veel constructieve feedback.
Vorig jaar is het Fonds Podiumkunsten gestart met de subsidieregeling Nieuwe Makers; bedoeld om bij te dragen aan de ontwikkeling van beginnende makers in de podiumkunsten. In 2013 zijn 17 makers/collectieven en hun begeleidende partners gestart met de uitvoering van hun plannen.

Het doel van de Terugkomdag was om een eerste beeld te krijgen van de werking van de regeling en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan de discussie over de loopbaanontwikkeling van (beginnende) kunstenaars. Tijdens de bijeenkomst konden we ervaringen uitwisselen en was er ruimte om de voortgang te bespreken van de verschillende trajecten.

Het Fonds Podiumkunsten is erg tevreden over de middag. Er vonden levendige en zinvolle gesprekken plaats en we kregen constructieve feedback over de subsidie nieuwe makers en het bijbehorende traject. Alle opmerkingen worden meegenomen in de aanloop naar het nieuwe beleidsplan. De ontwikkeling daarvan zal te volgen zijn via de website Fonds on Tour, die binnenkort live gaat.

De Terugkomdag werd geleid door Ruben Maes. De middag begon met een toelichting van Henriëtte Post waarin de prioriteiten van het Fonds voor de komende jaren besproken werden. Vervolgens gingen we in groepen aan de slag met een aantal thema’s rond de ontwikkelingstrajecten. De uitkomsten van de werksessies werden na afloop gezamenlijk besproken. Om de ervaringen op het gebied van loopbaanontwikkeling in de praktijk in een breder perspectief te plaatsen, praatten we ook met Jetse Batelaan, Wouter Goedheer en Thomas Spijkerman. Zij behoren tot de generatie makers die in de afgelopen jaren hun naam hebben weten te vestigen. Ben Hurkmans (voorzitter van de adviescommissie Nieuwe Makers) schetste tenslotte zijn observaties in een gesproken column.

Bekijk foto's van de middag op onze Flickr-pagina
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen