FuturoPresente: Nederlandse jeugdkunsten een jaar lang in de spotlights in Italië

22 februari 2023
FuturoPresente | Campagnebeeld: © Xaviera Altena
FuturoPresente | Campagnebeeld: © Xaviera Altena

Deze week startte in Italië het internationale programma FuturoPresente, dat een jaar lang de spotlight zet op de hedendaagse Nederlandse jeugdkunsten. Het programma is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, het Fonds Podiumkunsten, SEE NL en het Fonds voor Cultuurparticipatie, samen met de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal in Italië.
Een selectie van Nederlandse theatermakers, schrijvers, illustratoren, choreografen en filmmakers presenteert zich aan het Italiaanse publiek en professionals uit de sector, met als doel het netwerk tussen de landen te versterken, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en ervaringen te delen.

FuturoPresente bouwt aan duurzame uitwisseling professionals
Belangrijke partners van FuturoPresente zijn Bergamo en Brescia, de culturele hoofdsteden van Italië in 2023. Zij stellen hun podia, filmhuizen en galeries open voor de Nederlandse jeugdkunsten, net als grote festivals als de Bologna Children’s Book Fair, het Giffoni Film Festival, Festival RomaEuropa, de Turin Book Fair, Segni d’Infanzia en Internazionale Kids. Ook zijn er diverse masterclasses en artistieke uitwisselingen en komt er een symposium over cultuurparticipatie en -educatie tussen beide landen.

Jeugdkunsten in trek in Italië
De laatste jaren doen Nederlandse kunstenaars het opvallend goed in Italië. Zo won theatermaker Jetse Batelaan een Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië, was schrijfster Annet Schaap winnaar van de Strega Prijs en zegevierde regisseur Flynn von Kleist op het Giffoni Film Festival 2021.

De mate waarin kinder- en jeugdcultuur in Nederland als volwaardige kunstvorm is genesteld oogst bewondering, evenals de mate waarin inclusie en representatie een plek krijgen. Anders dan in Italië worden voor kinderen en jongeren uitdagende en soms controversiële thema’s zoals echtscheiding, emancipatie, de klimaatcrisis, racisme, oorlog en seksualiteit niet geschuwd.

“Italië is het ideale podium om Nederlandse culturele projecten te presenteren voor de jeugd en de allerkleinsten. De cultuursector hier is heel levendig en kijkt met belangstelling naar de jeugdkunsten uit Nederland. Bijzonder dat we in dit programma jonge generaties uit beide landen bijeenbrengen!” - Willem van Ee, de Nederlandse ambassadeur in Italië

Fonds Podiumkunsten brengt makers en jeugdvoorstellingen naar Italië
Met professioneel theater en dans voor kinderen en jeugd richt het Fonds Podiumkunsten zich op grote theaterfestivals als Festival RomaEuropa en Festival de Segni d’Infanzia, maar ook op multidisciplinaire festivals als Festival Letteratura Mantova en het GenderBender Festival. Zo zullen makers als De Dansers, Simone de Jong, Meneer Monster, Het Houten Huis, Het Filiaal, Makiko Ito, De Stilte, Maas Theater en Dans, Andreas Denk/plan-D en Dadodans met optredens naar Italië afreizen.
Nieuws 22 mei 2024

Evaluatie coronasteun

Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay