Wijzigingen Investeringsregeling vrije producties en opening aanvraagloket

15 april 2024
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay

Op maandag 15 april 2024 heropent het aanvraagloket voor de Investeringsregeling vrije producties. In afstemming met vertegenwoordigers uit het circuit van vrije producenten voeren we daarbij een aantal wijzigingen aan de regeling door. We zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.
Wat gaat veranderen?
De Investeringsregeling vrije producties heropent als doorlopende regeling zonder vaste indiendatum. Dat betekent dat je doorlopend een voorwaardelijke subsidie kunt aanvragen, zolang het budget toereikend is. Het gaat daarbij om producties waarvan de première op zijn vroegst 6 maanden en uiterlijk 2 jaar na de indiendatum plaatsvindt. Daarnaast maken we de regeling toegankelijker door het minimumaantal verwachte bezoekers per productie te verlagen van 22.500 naar 20.000 bezoekers.

Er komt een vast format voor het aanleveren van een begroting en bezoekersaantallen. Ook betrekken we twee externe adviseurs met kennis over en ervaring met productie in het vrije circuit bij het beoordelingsproces.

Meer informatie over de regeling vind je hier.
Over de Investeringsregeling vrije producties
De Investeringsregeling vrije producties stelt vrije producenten in staat om te investeren in nieuw Nederlands repertoire en een breed publiek te bereiken. Met de regeling dekken we risico’s af die gepaard gaan met het maken van nieuwe, grootschalige vrije producties. Succesvolle projecten helpen de regeling in stand te houden door een bijdrage te leveren aan het budget. 

De regeling startte in 2023 met een budget van 19,8 miljoen euro. Een deel daarvan is al voorwaardelijk toegekend aan 26 producenten, van cabaret- en dansvoorstellingen tot grootschalige (locatie)theaterproducties en musicals. 
Aanvraag indienen
Je kunt vanaf 15 april 2024, 09.00 uur doorlopend een subsidieaanvraag indienen voor de Investeringsregeling vrije producties. Het loket sluit zodra het beschikbare budget is uitgeput. Is het budget weer aangevuld met bijdragen van succesvolle producties? Dan heropent het loket voor nieuwe aanvragen.

Heb je vragen? Mail ons via vrijeproducties@fondspodiumkunsten.nl of bel 070-7072700 (maandag t/m vrijdag, 9.00-17.00 uur CET).
Nieuws 22 mei 2024

Evaluatie coronasteun

Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay